Geoffrey Lemmens

1. Kleurpalet

Een van de meest opvallende trends voor tuinontwerp in het voorjaar is het gebruik van kleurrijke beplanting. Kies voor bloemen en planten in levendige tinten zoals roze, geel, paars en oranje om je tuin tot leven te brengen na de lange, grijze wintermaanden. Denk aan bloeiende struiken zoals azalea’s, seringen en rododendrons en combineer ze met kleurrijke vaste planten zoals narcissen, hyacinten, pioenen, irissen en anemonen voor een levendig kleurpallet.


2. Creëer buitenruimtes voor ontspanning

Met de komst van warmer weer is het belangrijk om enkele fijne buitenruimtes te creëren waar je kunt ontspannen en tot rust kunt komen. Overweeg het toevoegen van een zithoek of comfortabele tuinmeubelen, zoals een lounge set of een schommelbank. Voeg enkele decoratieve elementen toe zoals kussens, plaids en windlichten om een gezellige sfeer te creëren die uitnodigt om ’s avonds al eens wat langer buiten te blijven zitten.


3. Integreer duurzame elementen

Duurzaamheid is een belangrijk thema geworden in een tuinontwerp. Overweeg het installeren van regenwater opvangsystemen voor het besproeien van je tuin. Gebruik gerecycleerde materialen voor het bouwen van tuinstructuren en gebruik ook enkele inheemse planten die goed gedijen in hun omgeving en minder onderhoud vereisen.


4. Speel met hoogte en structuur

Een interessant ontwerp omvat het spelen met hoogte en textuur. Combineer planten van verschillende hoogtes en texturen, zoals hoge siergrassen, middelgrote struiken en lage bodembedekkers om een gelaagd effect te creëren dat diepte en dimensie geeft aan je tuin. Voeg ook structurele elementen toe zoals bijvoorbeeld een pergola, bogen en tuinpaden om visuele lijnen te creëren en de ruimte te definiëren.


5. Accentueer met verlichting

Verlichting speelt een cruciale rol in je tuinontwerp, vooral tijdens lange zomeravonden. Accentueer je tuin met strategisch geplaatste buitenverlichting zoals grondspots, slingerlampen of enkele sfeervolle lantaarns om je tuin ook ’s avonds tot zijn recht te laten komen. Overweeg sfeerverlichting rond zithoeken, langs tuinpaden en rond waterpartijen voor die magische sfeer.


Of je nu voor een complete make-over gaat of gewoon wat kleine aanpassingen wilt maken, deze trends en tips zullen je helpen om je buitenruimte te transformeren in een gezellige en functionele omgeving waarin je het hele seizoen kunt genieten.

Hulp nodig met je tuinontwerp?
Neem hier contact op voor een vrijblijvende offerte.