Terwijl de natuur zich voorbereidt op de winter, is het ook het perfecte moment om je tuin voor te bereiden op de koude maanden die voor ons liggen. Het najaarsonderhoud van je tuin is van essentieel belang om ervoor te zorgen dat je tuin gezond en mooi blijft. Hierbij enkele tips om je op weg te helpen:

  1. Opruimen en bladbeheer
    Bladeren beginnen in het najaar van de bomen te vallen, en het is belangrijk om ze regelmatig op te ruimen. Een dikke laag bladeren kan je gazon verstikken en schimmelvorming bevorderen. Je kunt ze composteren of naar een gemeentelijke compostplaats brengen. Extra tip: wij plaatsen een draad rondom onze bananenbomen (Muso Basjoo) en gebruiken de bladeren om ze te beschermen tegen de koude, zo sterven ze niet volledig af tijdens de winter en blijven de stammen staan zodat ze jaarlijks vlot verder groeien.
  2. Snoeien 
    Het najaar is een uitstekende tijd om je struiken en bomen te snoeien. Verwijder dode takken en zorg ervoor dat er voldoende luchtcirculatie is. Dit zal helpen bij de groei van gezonde, nieuwe scheuten in het voorjaar. Zorg er ook voor dat je de vaste planten terugknipt om de tuin netjes te houden.
  3. Gazon
    Ook in het najaar heeft je gazon aandacht nodig. Maai het gras een laatste keer voordat de winter begint, maar maai het niet te kort. Een hoogte van ongeveer 5-7 cm is ideaal. Dit beschermt de wortels tegen de kou. Overweeg het gebruik van een goede organische wintermeststof, deze zorgt voor een goede voeding en een betere bodemstructuur. 
  4. Winterbescherming voor planten
    Overweeg om kwetsbare planten te beschermen tegen vorst. Bedek ze met een dikke laag stro of mulch om de wortels warm te houden. Dit is vooral belangrijk voor jonge bomen en struiken.
  5. Tuingereedschap onderhouden
    Neem de tijd om je tuingereedschap schoon te maken en te onderhouden voordat je ze opbergt voor de winter. Slijp de messen van je snoeischaren en schoffels en maak ze schoon om roest te voorkomen.
  6. Plant bloembollen
    Het najaar is het seizoen om bloembollen te planten voor een kleurrijke voorjaarstuin. Denk aan tulpen, narcissen, krokussen en hyacinten. Zorg ervoor dat je ze op de juiste diepte plant volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  7. Overweeg het gebruik van herfstbloemen
    Hoewel veel bloemen in de herfst verdwijnen, zijn er enkele prachtige opties voor bloeiende planten in de herfst. Denk aan chrysanten, asters en herfstkrokussen om kleur en leven in je tuin te brengen.
  8. Vogelvoederplaatsen
    Als je van vogels houdt, zet dan enkele voederplaatsen voor de winter. Zorg voor zaden, vetbollen en schoon drinkwater. Dit zorgt ook voor een levendige sfeer in je tuin.

Het najaarsonderhoud is van vitaal belang om ervoor te zorgen dat je tuin gezond en klaar is voor de winter. Door deze tips te volgen, kun je genieten van een prachtige tuin in het voorjaar en ervoor zorgen dat je planten en gazon in topconditie blijven. Kan je wat hulp gebruiken met het winterklaar maken van je tuin? Contacteer ons