De lente staat binnenkort voor de deur. Dat betekent dat het stilaan tijd wordt om de tuin een lenteschoonmaak te geven. Maart is de ideale maand om uw tuin klaar te stomen voor de lente. 

Vooraleer u van mooie lentedagen in uw tuin kan genieten, zijn er nog een aantal stappen nodig om uw tuin lenteklaar te maken.

De eerste stappen om uw tuin lenteklaar te maken

Allereerst is het tijd om uw grasmaaier van onder het stof te halen. Na een lange winterperiode is uw gras erg gegroeid waardoor het lang staat. Hoog tijd dus voor de eerste maaibeurt. Bovendien heeft uw gazon behoefte aan wat liefde. Wanneer er te veel mos is, of wanneer er een dichte viltlaag in het gras ontstaan is, kan u het gazon verticuteren. Dat kan u doen om het mos te verwijderen en om het gras weer te laten ademen. Dorre plekken in het gras kan u vervolgens bijzaaien. Om ervoor te zorgen dat het gras weer snel mooi groen wordt, kan u bemesten. Zo blaast u weer nieuw leven in uw gazon. 

Een andere stap om uw tuin klaar te stomen voor de lente, is het wieden van onkruid. Na de winter begint het eerste onkruid erdoor te komen. Wanneer u juist voor de start van de lente onkruid wiedt, heeft het geen kans om verder uit te zaaien. 

Vervolgens kan er gesnoeid worden. De wintermaanden hebben ervoor gezorgd dat sommige takken uitgegroeid of verdord zijn. Deze kan u dan best snoeien. Het is belangrijk dat u op tijd begint met snoeien. Wanneer de takken in bloei staan is het echter te laat en kan u mogelijk schade toebrengen. U snoeit altijd best zo laag mogelijk. Het is ook erg belangrijk dat planten die dicht bij elkaar groeien voldoende ruimte hebben in het midden. Ruim het gesnoeide afval ook steeds op. Zo voorkomt u dat uw planten aangetast worden door eventueel ziek afval. 

Bemesten, beplanten en andere karweitjes

Bovendien is het nuttig om de bodem te herstellen en te voeden. Dat kan u doen door de aarde tussen de planten voorzichtig een beetje los te schoffelen rond de wortels. Zo kan de aarde ook weer frisse lentelucht inademen. Leg vervolgens wat meststof op de wortels van de planten om de bodem weer vruchtbaar te maken.

Een aantal planten, zoals hagen en vaste planten, die bestand zijn tegen ons klimaat kunnen nu al volop geplant worden. Voor het planten of buiten zetten van tropische bloemen of planten, wacht u best tot na 14 mei. Na 14 mei is de kans op vorst bijzonder klein. Tropische bloemen en planten die te vroeg gepland of buiten gezet worden, kunnen kapot gaan door de vrieskou. Voorjaarsbloeiers, zoals violen, narcissen, krokussen en tulpen, geven in de lente een mooi kleurenpalet aan uw tuin.

Na de winterperiode kan het terras er vuil uitzien. Met behulp van een hogedrukreiniger (indien uw tegels dit toelaten) kan u de groene aanslag, het vuil en het mos op uw terras reinigen.  

Tot slot is dit ook het ideale moment voor andere karweitjes. Denk maar aan buitenschilderwerken, het schoonmaken van vensterbanken, het poetsen van tuindecoratie (bijvoorbeeld tuinmeubels, vijver, zwembad, fonteinen, beelden, …) en het controleren van buitenverlichting en buitenverwarming. 

Voor advies of vragen over de lenteschoonmaak van uw tuin kan u steeds bij ons terecht!