Een tuin onderhouden is niet voor iedereen weggelegd. Het vergt veel tijd en kan fysiek zwaar zijn. Daarom sommen wij alvast 5 tips op om jouw tuin onderhoudsvriendelijk te maken, zodat je zorgeloos kan genieten van jouw klein paradijs!

1. Maak gebruik van vaste planten 

  Vaste planten zijn kruidachtige planten met niet verhoutende stengels. Dit betekent dat ze tijdens de winter bovengronds afsterven en ondergronds overleven en dat ze in het voorjaar terug groeien. Vaste planten zijn bovendien meerjarig, wat wil zeggen dat ze meerdere jaren opnieuw uitkomen en dit zonder dat je er iets voor moet doen. Ideaal, toch? Enkele voorbeelden van vaste planten zijn:

  • Zonnehoed 
  • Leliegras
  • Ijzerhart 
  • Duizendknoop

  2. Maak gebruik van vaste planten 

  Je planten op de juiste plek neerzetten is enorm belangrijk als je zo weinig mogelijk onderhoud wilt. Bestudeer op voorhand even of jouw plant zon, schaduw of een vochtige grond nodig heeft. Zo weet je perfect waar hij moet komen te staan. Een plant op een foute plek zetten kan leiden tot veel zorg.

  3. Trage groeiers 

  Trage groeiers zijn planten die langzaam groeien en weinig onderhoud nodig hebben. Doordat er niet constant snoei- en knipwerk moet gebeuren, bespaar je dus veel tijd. De buxus is een goed voorbeeld van een trage groeier, die weinig onderhoud vergt. Als je liever wat kleur in je tuin wilt, dan is een mooie hortensia een goede keuze!

  4. Plant een boom  

  Een boom planten in je tuin heeft verschillende voordelen: het ziet er goed uit, geeft wat extra schaduw in de zomer én sommige boomsoorten zijn ook nog een onderhoudsarm. Zoals het krentenboompje, een perfecte oplossing!

  5. Plantvakken met boomschors

  Een kleine, maar handige tip: bedek je plantvakken met boomschors! Boomschors houdt namelijk het onkruid wat tegen en maakt het uittrekken ervan makkelijker. Zo ben je in no-time klaar! Daarnaast beschermt boomschors de bodem tegen uitdroging en strenge vorst én oogt het ook nog eens heel mooi.

  Kort samengevat zijn vaste planten, een goede plek voor jouw plant, trage groeiers, de juiste boomsoort en plantvakken met boomschors, 5 tips die ervoor zouden kunnen zorgen er minder onderhoud nodig is aan jouw tuin. 

  Kan jij wat extra hulp gebruiken met een onderhoudsvrije tuin? Contacteer ons gerust