Omgaan met langdurig droge periodes in je tuin

Omgaan met langdurig droge periodes in je tuin, enkele tips en oplossingen:

Droogte is een uitdaging geworden voor tuinliefhebbers, vooral wanneer het aanhoudt en invloed heeft op de gezondheid van planten en het uitzicht van je tuin. In deze blogpost bespreken we enkele praktische tips en oplossingen om met aanhoudende droogte om te gaan en je tuin levendig en groen te houden. Of je nu een ervaren tuinier bent of net begint, hier vind je waardevolle informatie om je tuin te beschermen tijdens periodes van droogte. 

 1. Mulchen: Mulchen is een essentiële praktijk die helpt bij het behouden van vocht in de bodem. Breng een laag organisch mulchmateriaal aan, zoals houtsnippers, rond je planten. Dit helpt de bodemtemperatuur te reguleren, vermindert onkruidgroei en voorkomt dat water te snel verdampt. 
 2. Waterbeheer: Het effectief beheren van water is cruciaal tijdens droge periodes. Overweeg de volgende technieken om water te besparen: 
  • Geef water aan de basis van de planten in plaats van de bladeren te besproeien. Dit minimaliseert waterverlies door verdamping
  • Investeer in een druppelirrigatiesysteem dat gericht water afgeeft aan de wortels van de planten
  • Verzamel regenwater in regentonnen om te gebruiken voor het besproeien van je tuin. Dit is een duurzame en kosteneffectieve manier om water te besparen
 3. Plantenselectie: Kies planten die goed bestand zijn tegen droogte, de laatste jaren zijn ‘prairieplanten’ aan een heuse opmars bezig. Prairieplanten zijn winterharde vaste planten en siergrassen die in een landklimaat met warme zomers en strenge winters voorkomen. Ze zijn van nature droogtetolerant en vragen weinig onderhoud.
 4. Bodemverbetering: Gezonde bodem is essentieel om vocht vast te houden. Voeg organisch materiaal, zoals compost, toe aan de bodem om de structuur te verbeteren en de waterretentie te verhogen. Een bodemstaal geeft perfect de noden van je grond weer. Hiernaast gebruiken wij bij een nieuwe aanplanting altijd Terracottem waterkristallen. Terracottem is een mengsel van groeistimulatoren, waterabsorberende polymeren, minerale, traagwerkende en organische meststoffen en lava. Met Terracottem bekom je sterkere en mooiere planten, meer bloemschermen en een langere bloeiperiode. 
 5. Schaduw en bescherming: Creëer schaduwrijke gebieden in je tuin, vooral voor planten die gevoelig zijn voor droogte. Plant grotere bomen om beschutting te bieden aan direct zonlicht. Dit helpt verdamping te verminderen en vocht vast te houden. Fitotherm is een verdampingsremmer die de planten beschermt tegen directe zonnebrand. De planten hebben hierdoor ook gevoelig minder water nodig. 
 6. Tuinonderhoud: Pas je onderhoud aan de omstandigheden aan. Maai het gras op een hogere stand om de wortels te beschermen en verwijder regelmatig onkruid, omdat ze concurreren om water met je planten. Stel een snoeibeurt uit bij extreme droogte. 

Voor advies kan u steeds bij ons terecht, contacteer ons
Meer info over de Terracottem producten kan je vinden op de website www.terracottem.com

Omgaan met langdurig droge periodes in je tuin